دلیل شیاردار شدن و خطوط روی ناخن چیست؟
به گزارش وبلاگ منصوری، خطوط عمودی روی ناخن که شایع ترین برآمدگی ناخن است، هم راستا با رشد ناخن ایجاد می گردد. آسیب، پیری و بعضی از شرایط پزشکی دیگر زمینه لازم برای ظهور چنین برآمدگی هایی را ایجاد می نماید. بعضی از افراد رشد چنین خطوطی را بر روی ناخن به صورت دائم دارند، اما بعضی دیگر با بالا رفتن سن آن را بیشتر تجربه می نمایند.
وبلاگ منصوری | آیا تا به حال متوجه خطوط عمودی روی ناخن هایتان شده اید؟ خطوط عمودی روی ناخن یکی از شایع ترین مسائل ناخن است. بعضی از افراد بر این باورند که خطوط عمودی روی ناخن بر اثر پیری ایجاد می گردد. اما بعضی نیز تصور می نمایند که خطوط عمودی روی ناخن اثر کمبود تغذیه ای در بدن است. اما سوال اینجاست که آیا علت دقیق ایجاد شیار روی ناخن شناسایی شده است؟ در این مقاله در خصوص خطوط عمودی روی ناخن و آنچه باعث ایجاد آن می گردد صحبت نموده و اقدامات پیشگیرانه برای ایجاد آن را ذکر می کنیم.
برآمدگی های روی ناخن باعث می گردد ظاهر آن غیر طبیعی گردد. این عارضه معمولا به علت رعایت رژیم غذایی ناسالم و یا عدم رعایت مراقبت های لازم، ایجاد می گردد. این خطوط می تواند به صورت عرضی نیز روی ناخن دیده گردد.
خطوط عمودی روی ناخن که شایع ترین برآمدگی ناخن است، هم راستا با رشد ناخن ایجاد می گردد. آسیب، پیری و بعضی از شرایط پزشکی دیگر زمینه لازم برای ظهور چنین برآمدگی هایی را ایجاد می نماید. بعضی از افراد رشد چنین خطوطی را بر روی ناخن به صورت دائم دارند، اما بعضی دیگر با بالا رفتن سن آن را بیشتر تجربه می نمایند.
ایجاد خطوط عرضی بر روی ناخن کمتر شایع است و بیشترین علت ایجاد آن، وارد آمدن آسیب یا ضربه به ناخن است.
بعضی از مواقع وجود این برآمدگی های بر روی ناخن نشان از مسئله ای در عمق بدن دارد. در این باره جمله ای معروف می گوید که داستان بیماری شما در جایی بر روی بدنتان نوشته شده است.
وقوع بیماری ها و کمبود های تغذیه ای و دیگر ضعف ها، منجر به پاسخ های خاص بدن، مانند ایجاد خطوط عمودی روی ناخن می گردد. گاهی اوقات نیز کمبود ویتامین و مواد معدنی ایجاد نماینده چنینی برآمدگی هایی است. گاهی خط عمودی بر روی ناخن ها نشان می دهد که بیماری پوستی اساسی مانند پسوریازیس در بدن وجود دارد.
نکاتی کوتاه درمورد خطوط روی ناخن
- ناخن ها از پروتئینی موسوم به کراتین تشکیل می گردد که در پوست و مو هم وجود دارد؛
- کهن سالی و بالارفتن سن ازجمله عمده ترین دلایل وجود خطوط روی ناخن است؛
- بیمار ی ها و مسائل مختلفی وجود دارند که روی ناخن ها هم اثر می گذارند و باعث به وجودآمدن خطوط روی آنها می شوند؛
- برای درمان خطوط به وجودآمده روی ناخن باید ریشه و علت این مشکل را شناسایی کنید.
انواع خط روی ناخن و دلایل بروز آنها
خطوط عمودی روی ناخن
خطوط عمودی روی ناخن به واسطۀ افزایش سن و پیرشدن به وجود می آیند. همان طور که با بالارفتن سن، خطوطی روی چهره ایجاد می گردد، ناخن ها و لبه های آنها هم با پیری، تغییر شکل می دهند و خطوطی بر آنها ظاهر می گردد. تغییرات احتمالی ناخن ها به توضیح زیر خواهد بود:
- نازک یا ضخیم تر شدن ناخن ها؛
- ازدست رفتن حالت صاف روی ناخن ها؛
- ترک خوردن ناخن ها و شکستگی؛
- ایجاد شکاف روی ناخن ها؛
- شنمایندگی آسان ناخن ها.
ممکن است با بلندشدن ناخن ها، تعداد مختلفی از خطوط روی آنها نقش ببندد. این خطوط از نوک ناخن تا ریشه آن ادامه پیدا می نمایند و لزوما علت وجود مسئله ای جدی در بدن نیستند. اگر این حالت یعنی وجود خطوط روی ناخن ها باعث درد و ناراحتی تان شده است، باید به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید.
دلایل دیگر وجود خطوط عمودی روی ناخن ها
مسائل دیگری هم در بدن وجود دارند که همراه با علائمی دیگر باعث به وجودآمدن خطوطی روی ناخن ها می شوند. مثلا بعضی از انواع کم خونی (آنمی) می تواند روی ناخن ها خطوطی عمودی به وجود بیاورد. دیگر علائم نشان دهندۀ این مشکل نیز تغییر رنگ و بافت ناخن است. کم خونی روی ناخن ها خطوط عمودی به وجود می آورد و باعث ظهور دندانه هایی روی آن ها هم می گردد؛ یعنی ناخن را از حالت صافی و یکدستی خارج می نماید.
خون ریزی رگه ای (splinter hemorrhage) هم نوعی انعقاد و لخته شدن خون است که می تواند باعث ظهور رگه های خونی عمودی زیر ناخن گردد. اگر علت این لخته شدن خون زیر ناخن ها تعیین نباشد، باید به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید. مسائل دیگری که موجب تشکیل خطوط روی ناخن می شوند، عبارت اند از:
- دیستروفی بیست ناخن (مجموع ناخن های دست و پا)؛
- بیماری سرخرگ محیطی؛
- روماتیسم مفصلی.
گاهی خطوط ناخن ها در کنار علائم دیگری مانند خشک و شنماینده شدن به وقوع می پیوندند. در این صورت، احتمال وجود مشکل قابل پیگیری دیگری در بدن وجود دارد؛ باید با مراجعه به پزشک، آن مشکل را کشف و آنالیز کرد.
خطوط افقی روی ناخن ها
شیارهای افقی روی ناخن ها گاهی بسیار عمیق هستند و به شکل چندین خط افقی روی ناخن ظاهر می شوند و ممکن است سطح ناخن را بپوشانند. این خطوط گاهی گویای مسائل دیگری در بدن است که احتیاج به تشخیص و درمان آنها وجود دارد. این خطوط شاید نشانۀ مسائل زیر باشند:
- نارسایی حاد کلیه؛
- انواع دیابت؛
- بیماری تیروئید.
ممکن است افرادی که تحت شیمی درمانی بوده اند، روی ناخن های شان شاهد خطوطی افقی باشند. احتمال ایجاد خطوط افقی روی ناخن های دست و پای بیماران مبتلا به سفلیس یا بیماری اوریون هم وجود دارد. در هر حال، وجود این خطوط احتیاج به پیگیری فوری و مراجعه به پزشک دارد.
عوامل دیگری که منجر به بروز خطوط روی ناخن ها می شوند
بیماری های پوستی
در بیشتر افراد مبتلا به پسوریازیس هم ناخن ها و حاشیه شان دچار مشکل می گردد. اگزما نیز خطوط و تغییر رنگ روی ناخن ها ایجاد می نماید؛ البته این بیماری علائم دیگری هم روی پوست به وجود می آورد.
اختلالات گوارشی
اختلالات هاضمه و دستگاه گوارش هم در به وجودآمدن خطوط روی ناخن نقش دارد. مثلا مسائل و اختلالاتی که باعث جذب نشدن مواد مغذی به بدن می گردد در شکل گیری خطوطی روی ناخن ها بی تأثیر نیست. بیماری کرون، بیماری سلیاک و کولیت زخمی ازجمله مسائل دستگاه گوارش هستند که مانع از جذب مواد مغذی در بدن می شوند؛ به همین سبب روی ناخن ها هم اثر خواهند گذاشت و روی آنها خطوطی به وجود می آورند. اگر بدن به مواد اساسی و لازم برای ساخت سلول های تازه دسترسی نداشته باشد، پوست و ناخن ها هم از اثرات منفی این موضوع بی نصیب باقی نمی مانند.
ضربه و آسیب های خارجی
ورود ضربه های ناگهانی بر ناخن هم می تواند باعث ایجاد کبودی و لخته شدن خون زیر ناخن ها گردد. مثلا اگر یک کتاب سنگین روی ناخن تان بیفتد، در زیر ناخن، کبودی به وجود می آید؛ در نتیجه، ممکن است به طور موقتی، شکل آن هم تغییر کند. کبودی به شکل گیری نقاط قهوه ای مایل به قرمز در زیر ناخن می انجامد. با رشد ناخن و سلول های تازه، این نقاط و لکه ها از بین می روند. اما اگر کبودی ناخن بدون هیچ گونه ضربه ای روی ناخن ظاهر گردد، شاید مسئله ای جدی در بدن تان وجود دارد. شکل گیری نقاط بنفش، قهوه ای تیره یا قرمز زیر ناخن می تواند نشانه ای از التهاب درون شامه قلب یا ملانوما باشد.
تشخیص مسائل مرتبط با لکه روی ناخن
لکه هایی که ناگهانی و همراه با علائم دیگر روی ناخن ها جای خوش می نمایند باید به سرعت با مراجعه به پزشک پیگیری شوند. ضربات و آسیب های عادی و نه چندان جدی معمولا احتیاجی به درمان ندارند؛ هرچند درصورتی که ضربات و آسیب های واردشده به ناخن شدید و جدی باشند هم احتیاج به مراجعه فوری به پزشک وجود دارد. پزشک معمولا از علت تشکیل لکه روی ناخن و علائم دیگر همراه با آن از شما سؤال خواهد نمود.
آنالیز نشانه های دیگر موجود در بدن و سوابق پزشکی فرد هم به تشخیص درست پزشک یاری می نماید. اگر پزشک تشخیص بدهد که مسائلی ریشه ای و پنهان موجب بروز لکه روی ناخن شده اند، دستور انجام آزمایش های مختلف می دهد؛ مثلا آزمایش خون یا ادرار را برای بیماری پیگیری می نماید.
درمان لکه ها و خطوط روی ناخن
لکه روی ناخن می تواند عامل مسائل ریشه ای و پنهان باشد؛ پس برای درمان این مشکل باید عامل اصلیِ وجود لکه روی ناخن از بین برود و درمان گردد. مثلا اگر عامل این تغییر شکل ناخن اگزمای پوستی باشد، پزشکان باید با تجویز داروهای موضعی مناسب در وهله نخست، بیماری اگزما را درمان نمایند تا در پی آن، لکه روی ناخن هم از بین برود. در نتیجۀ درمان ، سلول های مسئول کنترل رشد ناخن بهبود پیدا می نمایند و احتمالا مشکل وجود خطوط روی ناخن هم حل خواهد شد.
پیشگیری از تغییر شکل ناخن ها
علت اصلی شکل گیری لکه روی ناخن ها پیری است؛ اما لزوما همۀ افراد مسن چنین لکه هایی را روی ناخن های خود نخواهند دید. در هر حال، برای برطرف این مشکل در افرادی که دارای لکه روی ناخن به سبب پیری هستند، راهکاری وجود ندارد. به طور کلی، استفاده از رژیم غذایی سالم و متنوع، گامی مناسب برای سوخت رسانی به بدن و داشتن ناخن هایی سالم، زیبا و محکم است و از بروز لکه بر روی آن ها جلوگیری خواهد نمود.
لکه های ناخن ناشی از کهولت سن، بی خطر هستند؛ اما اگر این مشکل همراه با علائم دیگری رخ بدهد، احتیاج به مراجعه به پزشک یا متخصص پوست وجود دارد. پزشکان عمومی هم می توانند دلایل ایجاد لکه روی ناخن را تشخیص دهند و مسائل را درمان نمایند.
منبع: فرادید